Holidaylink

Media

Goedkoop en 'anders' op vakantie? Ruil eens van huis...

Door Ruud Wenting
Kampioen ANWB
februari 2003

Andrea (34) en Sveva (37) Garcia en hun zoontje Giulio (6) hebben hun luxe-appartement in Rome voor een week verruild voor de benedenwoning van de Amsterdamse familie Koster in Buitenveldert. Andrea is technicus in de telecommunicatie en Sveva werkt als producer bij de Italiaanse televisie.

Waarom huizenruil?

Andrea: "Het is een goedkope manier om in een ander land te logeren. Je betaalt alleen het vervoer en bespaart op de kosten van een hotel of een appartement. Daarom hebben we ons via internet bij HomeLink ingeschreven. Huizenruil betekent ook dat je een land of een stad beter leert kennen, omdat je deel uitmaakt van een wijk waarin je woont. Je komt sneller in contact met de plaatselijke bevolking. Leuk is ook dat Giulio kan spelen met het speelgoed van de zoontjes van de familie Koster."

Waarom Amsterdam?

Sveva: "Een Nederlandse kennis in Rome vertelde van Amsterdam, met z'n grachten, het oude centrum én dat je er goed kunt fietsen. Rome is te heuvelachtig om te fietsen, bovendien is het gevaarlijk door al het verkeer. De familie Koster gaf via een email te kennen dat ze wel wilden ruilen met ons. Ze boden via Holiday Link een mooi appartement aan. Binnen een week was alles geregeld."

Hoe vaak heeft u al geruild?

Andrea: "Drie keer. De eerste was Parijs in 195. Het contact verliep toen wat moeizamer via brieven schrijven en telefoneren. Wij Italianen zijn nogal voorzichtig met ons eigen huis. Het was even wennen om dat aan vreemden over te laten. Gelukkig hadden we de eerste keer een hele goede ervaring. Na Parijs zijn we in 1997 in Londen geweest."

Zijn er nadelen?

Sveva: "Je weet nooit precies wie er in je huis komt, tenzij je elkaar kunt ontmoeten voordat de ruil plaatsvindt. Maar we hebben nog geen negatieve ervaringen. Wij tonen altijd respect voor andermans huis en bezittingen. We gaan ervan uit dat anderen dat ook doen."
Andrea: "Er zijn wel wat algemene regels door de organisatie opgesteld waaraan je je moet houden. Bovendien kun je zelf bepalen welke afspraken je met iemand maakt. Het feit dat je huis bewoond wordt terwijl jezelf weg bent, weegt voor mij op tegen de nadelen."

Leukste ruil?

Andrea: "Dat was Kerstmis 1995 in Parijs, de eerste keer dat we ruilden. We zaten 14 dagen in een heel groot huis van een rijke familie in het centrum en we hadden de beschikking over een auto en een huishoudster. Londen was trouwens ook erg leuk. Een mooi huis in de buurt van Piccadilly Circus."

Slechtse ervaring?

Andrea: "Eigenlijk geen. Alleen jammer dat nu juist de gevel moet worden opgeknapt van dit huis. Dat was blijkbaar niet voorzien. De schilders beginnen hier wel erg vroeg. Maar we genieten volop van de prachtige tuin, het fietsen en de behulpzame mensen. Amsterdammers zijn een stuk relaxer dan de Italianen in Rome. Die zijn altijd gehaast."

Leo Koster (52), Julliette Overman (44) en hun zoontjes Joren (9) en Gerben (6)verruilden hun woning voor het appartement van de familie Garcia, in een buitenwijk van Rome. Leo is muziek docent in Amsterdam, Julliette is juriste.

Waarom huizenruil?

Julliette: "Vroeger logeerden we vaak in een hotel in Parijs en gingen we elke dag uit eten. Maar nu we kinderen hebben doen we dat niet meer. Elke dag een hotel en uit eten wordt te duur. Sinds we in 1997 voor de eerste keer geruild hebben met iemand in Parijs, willen we niets anders meer. Meestal blijven we een dag of 4 in de satd, maar toen was dat opeens 2 weken. Dan kun je je pas echt verdiepen in het leven van een stad."
Leo: "Logeren in een huis is veel fijner dan in een hotel. Als je een dag geen zin hebt om wat te doen, hoef je je niet te vervelen zoals op een hotelkamer. Een ander groot voordeel is dat huizenruil goedkoop is."
Julliette: "Bij huizenruil heb je alle faciliteiten om zelf te koken. Dat bevalt me prima, ik haal elke dag Italiaanse lekkernijen hier in de buurtwinkel."

Waarom Rome?

Leo: "Julliete en ik zijn 20 jaar geleden ook naar Rome geweest. Toen we op internet via de site van Holiday Link dit huis zagen staan, hebben we contact opgenomen met de Italiaanse familie. Dat klikte direct. Zij wilden naar Amsterdam, wij naar Rome. Bovendien kwam de gezinssamenstelling overeen, wat erg handig is als je kinderen hebt. Zowel hun appartement als ons huis ligt in een buitenwijk, niet ver van het centrum. Zij wilden eventueel de auto ook ruilen, maar wij hebben geen auto. Wel fietsen. Alleen jammer dat je hier niet kunt fietsen met al die heuvels."

Hoe vaak heeft u al geruild?

Julliette: "We hebben 5 jaar geleden voor het eerst 2 weken van woning geruild met een familie in Parijs. Daarna verbleven we in België, in een prachtig huis in de Brusselse diplomatenwijk. Er kwam geen eind aan, zo groot. In de gang stond een antieke schaal uit de 17e eeuw en dan hou je de jongens natuurlijk wel even in de gaten. Gelukkig bleef alles heel. In 1999 hebben we geruild met mensen uit Venetië."

Zijn er nadelen?

Leo: "Veel mensen zijn er huiverig voor dat vreemden aan hun spullen zitten, dat de computer van slag is als ze weer thuiskomen of dat er spullen stuk zijn. Ik heb ook wel eens wat kapot laten vallen. Daar kun je je voor verzekeren. Als je goede afspraken maakt en zorgt dat je goede verzekeringen hebt, kom je er altijd wel uit."

De leukste ruil?

Joren: "Venetië vond ik het mooist. Met al die boten in plaats van treinen en bussen."

Slechtste ervaring?

Leo: "Onze ervaring is dat de meeste mensen eerder overbezorgd dan nalatig zijn. Het komt soms voor dat er een warme maaltijd wacht als je arriveert!"
Julliette: "Dit appartement is ook weer prima, net als de voorgaande keren. En Italianen zijn bijzonder aardig, gedisciplineerd en bescheiden. Amsterdammers zijn veel harder. Wat me nog het meest opvalt is dat Rome zo'n rustige stad is."

Terug