Media
Goedkoop vakantieadres?
Woningruil met Nederlanders wereldwijd
Door Fleur de Ron
15-03-2007
Als u geen zin heeft om in een hotel te verblijven op vakantie, maar het gevoel wilt hebben dat u thuis bent, kan woningruil en woningoppas een ideale optie zijn. En terwijl u lekker op vakantie bent houdt ook iemand een oogje op uw huis en haard. Als u ruilt met één van de Nederlanders die in het buitenland woont, heeft u onderling geen last van cultuurverschillen of taalbarrières.
Mimi Hilarius woont sinds 2000 in het Franse departement Indre. Ze heeft twee katten, twee schapen en een oude kip. Regelmatig komen er mensen uit Nederland op haar huis en dieren passen. "Dat begon toen we tien jaar geleden een hond kregen. Je kunt de buren wel vragen om af en toe je katten eten te geven als je weg bent, maar met een hond is het moeilijker. Daarnaast gaan Fransen heel anders met dieren om dan Nederlanders. Honden liggen hier vaak de hele dag buiten aan de ketting. Via Holiday Link vond ik mensen die het leuk vinden om voor mijn dieren te zorgen. In ruil daarvoor hebben ze een gratis vakantie in mijn huis in Frankrijk."
Inclusief huisdieren
Holiday Link is een Nederlandse non-profit organisatie die bemiddelt bij woningoppas en woningruil. Vaak is de oppas of ruil inclusief de zorg voor huisdieren en 's zomers soms ook voor de tuin. Op deze manier blijft het huis bewoond, kunnen huisdieren in hun vertrouwde omgeving blijven en wordt de tuin bijgehouden. Ook ruilen mensen wel eens van auto. Alles gebeurt met gesloten beurs. Er is geen sprake van het betalen van huur of van gas, water en licht en evenmin van een vergoeding voor het oppassen.
De Nederlandse tak van Holiday Link heeft ongeveer duizend ruilers en vierduizend oppassers en oppasvragers. Daarvan wonen er zo'n zestig in het buitenland. Woningruil of -oppas is voor hen vaak een interessante manier om tijdens hun bezoek onafhankelijk te zijn van familie of vrienden en toch de kosten van het verblijf binnen de perken te houden.
Liever geen hotel
Astrid Bonefaas woonde van 1999 tot 2006 op Curaçao. "We hadden vaak mensen te logeren," vertelt ze. "We hebben toen zelf ondervonden dat je dan toch een deel van je privacy inlevert. Voor even is dat niet erg, maar als het langer dan twee weken duurt is de lol er wel af. Toen we zelf voor drie weken naar Nederland gingen, besloten we daarom niet bij familie of vrienden te logeren. Je zit al snel op elkaars lip, zeker in Nederland waar de huizen kleiner zijn en je vaker binnen bent. Drie weken in een hotel zagen we ook niet zitten. Daarom kozen we voor woningruil."
Veilig?
Veel mensen vragen zich af of het wel veilig is om mensen in huis te halen die je niet kent. Inga de Ruiter van Holiday Link legt uit dat de organisatie met een systeem van evaluatieformulieren werkt waardoor leden elkaar voortdurend screenen. Holiday Link beschikt zo over een uitgebreide verzameling referenties. In het bijna veertigjarige bestaan van de organisatie is er nog nooit iets gebeurd.
Als de afstand niet te groot, maken mensen vaak van tevoren al even kennis met elkaar. Voor Mimi is dit meestal niet mogelijk, maar ze heeft wel altijd even telefonisch contact met mensen die op haar huis willen passen. "Dan merk je al snel of het klikt. Ik ga op mijn intuïtie af. Verder is mijn motto: wie vertrouwen schenkt, krijgt dat ook terug. Ik heb in tien jaar tijd nog nooit iets raars meegemaakt. De oppassers schenken soms nog meer aandacht aan de dieren dan wijzelf."
De website van Holiday Link, met hier het huizenoverzicht van Australië. Bezoekers kunnen voorkeuren aangeven zoals rokers/niet rokers en met of zonder autoruil.
Van Florida tot Amsterdam
Astrid heeft ook nooit problemen ondervonden. Ze ruilde haar woning twee keer. De eerste keer met een ouder echtpaar uit Florida. Het contact verliep helemaal via e-mail. "We ontmoetten elkaar op het vliegveld van Miami. Dat was de eerste kennismaking en een plezierige ontmoeting. We gaven elkaar uitleg over de woningen, de woonomgeving en de auto's, die we ook ruilden. We kregen geen sleutels van hun huis, omdat ze de deur nooit op slot deden. Het bleek een geweldig huis te zijn aan het water in een bos." De tweede woningruil was met een stel uit Amsterdam. "We hebben hen van het vliegveld op Curaçao gehaald en naar ons huis gebracht. Daarna zijn we zelf weggegaan. Hun woning in Amsterdam was voor ons een verrassing, maar het bleek van alle gemakken voorzien."
Tijdig plannen
Astrid was beide keren prettig verrast door de ruilwoning. Ze kan geen nadelen van het systeem verzinnen. "Door woningruil kan je op een voordelige manier reizen. Bovendien vonden we het een prettig idee dat er mensen in ons huis zaten als wij er niet waren. Voor de veiligheid, maar ook voor het verzorgen van de kat en de tuin. Ook Mimi is enthousiast. Er is volgens haar maar een nadeel: je moet tijdig plannen. "Maar het is een geweldig systeem. De mensen die komen oppassen hebben een gratis vakantie en wij kunnen met een gerust hart weg."
Radio Nederland Wereldomroep