Holidaylink

Media

Fijne vakantie voor baas en dier: dierenoppas aan huis.

Door Ita van Dijk
Dier
Dierenbescherming april 2008


De zomer lijkt nog ver weg, maar toch worden nu de meeste vakantieplannen gemaakt. Huisdieren worden in dit stadium snel vergeten. Toch is het zaak ook voor hen bijtijds iets te regelen. Neem je je dier mee, gaat hij naar de buren, uit logeren of naar een pension? Of laat u iemand in uw eigen huis oppassen- op het huis en uw huisdier(en)?

Liever iemand aan huis

"Nadat ik één keer in een asiel was geweest dacht ik: dat nooit meer". verklaart Marijk van Schaffelaar haar keuze voor dierenoppas via de Landelijke Oppas Centrale (LOC). "Dieren vinden wij belangrijk en het is het fijnst als er iemand in huis komt om voor ze te zorgen." Al tien jaar is er elke zomer een oppas aan huis geweest voor de twee poezen en het konijn van de familie.

Tijdig regelen

Detta Hoornenborg en haar man hebben zelf geen dieren, maar zorgen er graag voor. Al achttien jaar verblijven ze regelmatig elders om op de huisdieren van anderen te passen. "Meestal zijn het honden en poezen. Maar sommige mensen zoeken oppas voor hun paard of zelfs voor lammetjes", vertelt ze.
Hoe werkt het bij de LOC? "Je maakt een afspraak en bekijkt zelf of het klikt. Als dat zo is, ga je met elkaar in zee", vertelt Detta Hoornenborg. Vooral voor de drukke vakantieperiodes moet dat lang van tevoren geregeld worden. "Bij de mensen bij wie we in januari hebben opgepast, zijn we in september al langs geweest om kennis te maken. ieder jaar gaan we ongeveer zes keer, steeds een paar weken. De meeste zijn vaste adressen, maar er zitten altijd wel een of twee nieuwe tussen".

Gesloten beurzen

Bij Marijke van Schaffelaar komt juist iedere keer een ander. "Zodra wij de zomervakantie geboekt hebben, zet ik ons huis al beschikbaar in het boekje met aanbod. Met de eerste die belt, maken we een afspraak. "Deze zomer heeft ze de oppas niet meer nodig, want dan blijft de oudste dochter thuis. Maar eerder was het een uitkomst. "We wonen in een kinderrijke buurt, dus alle buren waren in de schoolvakantie weg. Dan vind ik het prettig dat ons huis bewoond is. "De meeste oppassers zijn gepensioneerden, heeft Marijke van Schaffelaar gemerkt. "Het gaat met gesloten beurzen: wij hebben een oppas en zij hebben een vakantieadres." Dat geldt ook voor het echtpaar Hoornenborg: "We fietsen veel in de omgeving. Dan laten we 's ochtends de hond uit en gaan daarna op pad. Dit is onze manier van vakantie vieren."

Terug